• Örnek bir Anadolu Lisesi ve Kimya Öğretmeni

Örnek bir Anadolu Lisesi ve Kimya Öğretmeni

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2013, 22:20

İzmir Bornova Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi'nde yapılan gözlem raporu, diğer liselerimiz ve öğretmenlerimiz için yol gösterici olabilir.

İzmir Bornova Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi'nde yapılan gözlem raporu, diğer liselerimiz ve öğretmenlerimiz için yol gösterici olabilir.

 

Aşağıdaki gözlem raporu Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen eğitim sırasında hazırlanmıştır. Cem Bakioğlu Anadolu Lisesi; okul, öğretmen, öğrenci ve kimya dersi açısından incelenerek gözlem raporu oluşturulmuştur.

 

***

 

CEM BAKİOĞLU ANADOLU LİSESİ

1995 yılında işadamı Cem BAKİOĞLU tarafından 5000 m2 lik hazine arazisi üzerine inşa edilmiştir.

2004 yılında, aynı hayırsever  tarafından 15 derslik ve bir Kapalı Spor Salonu   olmak üzere ek binanın eğitim öğretime katılması sağlanmıştır.

2005 yılına kadar Genel Lise statüsünde olan okul, 2005-2006 öğretim yılından itibaren Anadolu Lisesi olarak işlevini sürdürmektedir.

 

Okul kendini şöyle tanıtıyor:

İsabetli kararlar alıp uygulayabilen,yaratıcı düşünebilen, problem çözme yeterliliğine sahip, öğrenmeyi öğrenebilen, işbirliğine yatkın, kendi kendini yönetebilen bir insan profiline ulaşırken; paylaşımcı bir yönetim anlayışı ve işbirliğine dayalı çalışma sistemini esas almaktır.  

 

OKUL

Okul; fiziki koşullar açısından kötü değil. Bahçe düzenlemeleri, koridorlar, duvarlar, merdivenler, temiz ve düzenli. Okul içindeki merdivenler mermer döşemeli.

Ancak; sınıflardaki sıralar daha rahat ve yeni olabilirdi.

 

Eğitim teknolojisi açısından; sınıflarda video izleme için gerekli donanım var.

Kimi sınıflarda projeksiyon var.

Okulda bir adet internet bağlantılı ve projeksiyonlu Kimya Laboratuarı var.

Ayrıca sunum yapılabilecek bir sunum odası mevcut. 

 

Öğretmenler odası; öğretmenlerin teneffüslerde dinlenebileceği kadar geniş ve rahat. Öğretmenler odasında neredeyse kütüphane gibi bol kitap bulunmakta, öğrenciler öğretmenleri ile teneffüslerde soru çözümü ve konu anlatımı yapabilmekte.

 

Okulda telefon, faks ve yazı işleri gibi basit işlemler için bir sekreter görevlendirilmiş. Kimi okullarda olan bu uygulama ile, Müdür, Müdür Yardımlıları gibi yöneticilerin ve öğretmenlerin basit işlerle uğraşmasının önüne geçiliyor. Ayrıca gerçek işleri olan öğrenci ile eğitim ile ilgilenmiş oluyorlar. Yani Müdür sekreterlik yapmıyor..!

 

Ders boş ise, öğretmen raporlu veya izinli ise, o sınıfı dersi olmayan bir başka öğretmen alıyor. Öğretmenin izin veya raporuna göre bunun planlaması önceden de yapılabiliyor.

Boş ders, herhangi bir öğretmenin daha önce yapamadığı bir dersi telafi için de değerlendiriliyor.

 

ÖĞRETMEN

Öğretmen yeni konu işleyeceğinde, önceki konuları tekrar ederek, öğrencilerin yeni konuyu eski bilgileri üzerine inşa etmesini sağlıyor.

Öğretmen genel olarak yıllık plana bağlı.Yıllık planda olmayan, eksik planlanan konuları, sonraki yıllarda ve ünitelerde lazım olacağı için işliyor.

 

Kimya ile ilgili konuları günlük yaşamla ilişkilendirerek öğrenciler için daha ilginç hale getirmeye çalışıyor. Kimya dersini sınav için değil, hayatta lazım olacağı için öğrenmeleri gerektiği düşüncesinde.  Örneğin; Karbondioksit için cola örneğini kullanması ve marketten aldığınız ürünlerin içeriklerini okuyun diye söylemesi. Doymuş yağlar, meyve aromaları.

 

Öğrencileri üniversite sınavları için motive ediyor ancak öğrencilerde sınav kaygısı, sınav korkusu veya sınav için öğreniyoruz düşüncesi yok.

Öğretmen dersler için birden çok kaynak kullanıyor. Bunlar arasında üniversite sınavlarına hazırlamaya yönelik dershane yayınları da var.

Öğretmen öğrencilerin defterlerini düzenli tutmalarına önem veriyor. Sonraki yıllarda defteri kaynak gibi kullanacaklarını söylüyor.

 

Öğretmen öğrencilerin tahtaya kalkıp soru çözmelerine, derse katılmalarına önem veriyor.

Öğretmen, öğrencilere korku veren, öğrencilerin korktuğu bir öğretmen değil. Öğrenciler öğretmenlerini seviyorlar ve sınıfta kendilerini rahat hissediyorlar. Korku-sevgi dengesini iyi kurduğu için sınıfa hakim ve öğrenciler derse/öğretmene karşı ilgililer.

 

Öğrenciler anlamadıkları bir yer olduğunda çok rahat bir şekilde oturduğu yerden “ ben anlamadım” diyebiliyorlar. Ve öğretmen tekrar anlatmaktan erinmiyor.

 

Öğretmen tenefüslerde sorusu olan öğrencilere öğretmenler odasında yardımcı oluyor.

 

Yazılıdan en yüksek not alan öğrencinin aldığı notu aklında tutarak bu öğrencinin başarısını takdir ettiğini öğrenciye karşı gösteriyor.

 

Dersi bitirirken konunun önemli noktalarını, dikkat edilmesi gereken noktaları belirtiyor. Derste öğrendikleri konuların gelecek yıllarda ve diğer ünitelerde kullanılacak yerlerine dikkat çekiyor. Gelecek derste hangi konular işleyeceğini, neler yapılacağını öğrencilere haber veriyor.

 

ÖĞRENCİLER

Derse karşı ilgileri ve dinlemeleri iyi. Öğrencilerin çoğunluğunun iyi bir dinleyici oldukları farkediliyor.

 

Öğretmenlerini seviyorlar, korkmuyorlar.

 

İstedikleri zaman soru sorabiliyorlar. Öğrencilerin soru sorma özellikleri dikkat çekici. Öğretmenin anlattığı en ufak bir noktayı bile gözden kaçırmayıp hemen soru sorabiliyorlar. Soruları yerinde ve kaliteli oluyor. Bu soruların nedeni, içeriği ve kalitesi, konunun sonraki zamanlarda daha iyi anlatılabilmesi için öğretmenler tarafından veri olarak kullanılabilecek nitelikte.

 

Konuları günlük yaşamla ilişkilendirme istekleri var.

 

 

 

***

 

OKULDAKİ DERS ÖĞRETMENİNİN GÖZLENMESİ

 

Öğretmen Adayı:

Sınıf:

Tarih:

Okul:

Dersin Adı:

Öğrenci Sayısı:

Uygulama Öğretmeni:

 

Öğretmen derse başlarken öğrencilere “nasılsınız, iyi misiniz” diye hal hatır soruyor. Biraz konuşup sohbetten sonra, öğrencilerle birlikte, son dersin konularını karşılıklı sorularla tekrar ediyor. Öğretmen önceki konunun tekrarını her derste yapıyor.

 

Hedefler:

Öğretmen hangi konuları göreceklerini, bugünkü derste neler yapacaklarını dersin başında öğrencilere açıklıyor. Ne öğreneceklerini ve konunun önemini, günlük hayatta nerelerde karşılaşabileceklerini de anlatıyor. Günlük yaşamla ilişkilendirme konusuna çok önem veriyor. Kimyayı hayatımızın bir parçası haline getirmeye, öğrencilerin, günlük yaşamın içindeki kimya ile ilgili olayları görebilmelerine, sorgulayabilmelerine önem veriyor. Öğrencilerin bu beceriyi kazanmaları hedefliyor.

 

Öğretim Yöntemleri:

Öğretmen dersi tecrübeli bir şekilde organize ediyor. Konu anlatımı, örnek, ve hemen ardından sorularla konunun kavranmasını sağlıyor. Öğretmen anlatım yöntemini kullanıyor.

 

İletişim:

Öğrencilerle iletişimi gayet iyi. Öğrenciler korkmadan soru sorabiliyorlar. Soru sorduklarında cevap alabileceklerini biliyorlar. Öğretmenlerini seviyorlar ve rahat iletişim kurabiliyorlar.

Öğrencilerin sorularına dönüt vermeyi ihmal etmiyor.

 

Öğrencileri Yönetme:

Öğretmen ses tonunu iyi kullanıyor. Sınıfa hakim ve öğrencilerin ilgisini derste tutabiliyor.

Dersi zamanında bitiriyor. Dersi vaktinden önce bitirmiyor. Hiçbir derste zil çalmadan önce dersi bitirip, “çocuklar 5 dk var, serbestsiniz” dediğini görmedim. Öğretmenlik mesleğinin hakkını veriyor. Bu bize de örnek oldu. Buna özellikle dikkat ediyor ve dersi ziil çalmadan bitirmiyor. Zaman varsa yeni konuya geçiyor, tenefüse çıkarken bile soru yazıp öyle çıkıyor.

 

Dersi Bitirme:

Ders bitiminde dersi özetliyor. Önemli noktalarına vurgu yaparak anlaşılmasını sağlıyor.

 

Değerlendirme:

Değerlendirme aşamasında sözlü olarak sorular yöneltiyor.Tahtaya soru yazarak öğrencilerin yapmasını bekliyor. Bu aşamada defterlere bakarak hangi öğrencilerin cevaplayabildiğini ve öğrencilerin hangi noktalarda hata yaptığını, eksiklikleri olduğunu tespit ediyor.

Üniversite sınavlarına yönelik kitaplardan konu ile ilgili soruların fotokopisini sınıfa dağıtarak, öğrencilerin konuyu daha iyi öğrenmelerini sağlıyor. Bu sorulardan öğrencilerin çözemediği soru olursa, sonraki ders öğrencilerle birlikte çözüyor.

 
Facebook Twitter Whatsapp
 

Yorumlar

  1. Ahmet02 Kasım 2014, 13:19

    Bizim okul kat kat daha iyi: Altınşehir Anadolu Lisesi

Yorum Ekle